De Behandelmethode tegen kanker

Stichting Support Casper is bezig met een onderzoek naar de behandelmethode genaamd viro-immunotherapie. Dit is een innovatieve behandelmethode voor de bestrijding van moeilijk behandelbare tumoren. Het onderzoek wordt door deskundigen bestempeld als veelbelovend, waarbij de stichting in staat is grootte stappen kan zetten richting de genezing van kanker. Support Casper richt zich op de behandeling tegen alvleesklierkanker. Voor deze ziekte is er namelijk geen effectieve behandelmethode en dat blijkt ook uit de cijfers. 98% van de patiënten overleefd deze ziekte niet en dagelijks overlijden in Nederland 8 mensen aan deze ziekte. Echter is dit onderzoek niet alleen veelbelovend voor alvleesklierkanker, maar ook voor de bestrijding van hersentumoren, blaaskanker en prostaatkanker.

Bekijk de video voor een korte uitleg.
steun het onderzoek van support casper!

Het onderzoek tegen kanker

Support Casper richt zich op de behandeling van alvleesklierkanker, een kankersoort zonder effectieve behandelmethode tot op heden. Deze focus is ook gunstig voor het onderzoek. Wanneer zij namelijk hadden besloten om zich te richten op de bestrijding van alle soorten tumoren hadden ze de plank waarschijnlijk misgeslagen. Het onderzoeksteam van Support Casper kan zich nu ergens in vast bijten en daar verder op bouwen. Hierbij zijn de resultaten van het onderzoek nog steeds waardevol voor de bestrijding van andere tumoren. We kunnen helaas ook niet alles in een keer oplossen. Lees hieronder verder over de innovatieve behandelmethode.

Hoe ontstaat kanker?

Hoe ontstaat kanker? Voordat we beginnen met de uitleg hoe de behandelmethode werkt, moeten we eerst snappen hoe een tumor ontstaat. Continu is ons immuunsysteem bezig met het delen van zijn cellen en het opruimen van verkeerde stoffen als virussen en bacteriën. Tijdens de celdeling kan er soms iets misgaan en ontstaat er een verkeerde cel. Ook nu reageert ons lichaam en valt de verkeerde cel aan, maar wat als dit een kanker cel is?

Een kankercel in je lichaam

Kankercellen kunnen ons lichaam soms te slim af zijn en kunnen een aantal dingen doen om ons lichaam voor de gek te houden. Een kankercel kan de volgende dingen doen

  1. de kankercel kan een weefsel om zich heen bouwen als muur, zodat ons immuunsysteem de kankercel niet kan aanvallen.
  2. Een kankercel kan zich vermommen, waardoor ons lichaam de kankercel niet meer herkend. Hierdoor kan de kankercel niet worden aangevallen.
  3. Een kankercel kan het immuunsysteem uitschakelen. Hierbij maakt de kankercel een stofje aan, waardoor ons immuunsysteem de verkeerde cel wel herkend alleen wordt overmeesterd.
  4. De kankercel heeft een soort kogelvrij vest. Hierbij maakt de cel een stofje aan wat dient als bescherming. Hierbij valt het immuunsysteem de kankercel wel aan, maar kan ons immuunsysteem de verkeerde cel niet doden.
 

Als ons lichaam door een van deze vier redenen niet in staat is om de kankercel op te ruimen. Kan de kankercel zich ongestoord vermenigvuldigen, waardoor er na verloop van tijd een tumor ontstaat. Alleen hoe kunnen we dit voorkomen of oplossen?

De behandelmethode viro-immunotherapie

De term viro-immunotherapie ontleden we in viro en immuno. Dit staat voor virussen en het immuunsysteem. Met de behandelmethode worden virussen ingezet om een tumor aan te vallen en het eigen immuunsysteem te versterken en of wakker te schudden. Als ons immuunsysteem weer versterkt is valt deze de kankercellen weer aan, zoals het hoort. Dat ons lichaam zelf de kankercellen opruimt is een natuurlijk proces, waardoor ons lichaam niet wordt beschadigd maar wordt versterkt. Als je kijk naar andere behandelmethodes zoals bestralingen of chemo’s wordt ons lichaam hierdoor kapot gemaakt. Deze behandelmethodes zorgen ervoor dat niet alleen kwaadaardige cellen worden vernietigd, maar ook gezonde cellen. De viro-immunotherapie versterkt het lichaam juist en voorkomt dat gezonde cellen worden aangetast.

Een virus tegen kanker?

Het klinkt nog al gek een virus voor de bestrijding van kanker, maar hoe werkt het precies? In een laboratorium kunnen wetenschappers virussen op een bepaalde manier veranderen. Een virus bestaat uit DNA en onderzoekers kunnen dit DNA veranderen. Hierdoor kunnen ze virussen zo kweken dat ze bepaalde dingen doen en dit is het team van Support Casper volop aan het testen. Het doel is uiteindelijk dat virussen kunnen worden ingezet om een tumor aan te vallen en het immuunsysteem versterkt. Het immuunsysteem wordt hierdoor versterkt, waardoor een tumor op natuurlijke wijze weer kan worden aangevallen. Namelijk door ons lichaam zelf.

steun het onderzoek van support casper!